Damir Špoljarič

Dotace jako nový cíl pro začínající podnikatele?

16. 04. 2014 1:24:28
Setkal jsem se dnes se zajímavou věcí. Jeden český podnikatel mi začal vyprávět, jak je EU neefektivní a že trvá na různých podmínkách pro získání dotace a že "vždyť to víte, je to hrozná byrokracie, aby vám tu dotaci vůbec dali!".

Já teda nevím, já se vždy setkal s tím, že přidělení dotací nebylo možné, protože IT firma z Prahy dle tabulek Bruselu nemáme nárok na nic (jen platit daně), a proto bude Brusel raději dotovat konkurenci této firmy. Je až zarážející, že lidé začínají brát dotace jako nějaké právo a pokud jim nikdo nechce bez řečí dotaci dát, je to hnusný byrokrat co dělá průtahy. Na druhou stranu chápu, že asi očekávají za své daně od státu resp. jeho entity v jakékoliv podobě (obec, stát, unie... podnikatel to nerozlišuje.. prostě nějaká moc posvěcená zákonem, která se musí poslouchat, jinak má právo vymáhat po podnikateli nějaký postih) nějakou protislužbu. Například právě v podobě dotací. Připadá mi to celé zvláštní. Začínám se obávat, že moje generace se už nedočká toho, aby nebyly daně a dotace považovány za něco samozřejmého a nebo snad dokonce správného. U dotací začínám vidět další negativní vliv v uvažování některých začínajících podnikatelů. Kde je snaha a motivace těchto začínajících podnikatelů budovat nějakou hodnotu, dělat co je baví, mít snahu něco změnit nebo nečeho dosáhnout a postarat se sám o svůj blahobyt? Čím dál častěji je to prostě o tom udělat nějaký cool start-up v dotovaném "podnikatelském inkubátoru" a goal je získat dotaci od státu nebo unie. V ideálním prostředí, které je mi ideologicky nejbližší (tedy žádné daně, žádné dotace a minimum regulací) by většina takových podnikatelů neměla šanci s takovým přístupem uspět a naopak ti, kteří tu šanci mají, protože mají lepší nápad, jsou třeba pracovitější, schopnější nebo mají prostě štěstí, by se rozvíjeli rychleji, což je naprosto legitimní.

Neviním podnikatele z toho, že získávají dotace. Je to naprosto v pořádku, protože tu možnost mají a bylo by hloupé té možnosti nevyužít. Je mi pouze líto, že se pro mnoho nových „podnikatelů“ stává získání dotace novým cílem jejich byznysu, který by bez ní neexistoval. Je to vlastně umělé vydržování firem na úkor peněz těch ostatních. Věřím, že nez tohoto dotačního socialistického systému by se tito podnikatelé uplatili také a třeba by se více zaměřili na rozvíjení poskytovaných služeb nebo vyráběných produktů a ve výsledku by byli ještě úspěšnější než aby byly pouhým pobíračem dotace s líbivou cedulkou na dveřích kanceláře „zaplatila Evropská unie“.

Autor: Damir Špoljarič | karma: 25.30 | přečteno: 1227 ×
Poslední články autora