Ať si lidé staví kde chtějí

Sotva opadla voda a už nás média informují o tom, že si úřady dovolují povolovat lidem stavby u vody.

Není přeci nic špatného na tom, že úřady nezakazují lidem stavět u vody. Je to soukromý pozemek a je na uvážení a riziku každého majitele, zda si svůj dům postaví u vody a bude riskovat jednou za čas zaplavení domu, a nebo nikoliv. Úředník ze stavebního úřadu přeci v tom domě bydlet nebude, tak se tím nemusí trápit.

Každý majitel si potom sám musí (bude-li mít zájem) najít soukromou pojišťovnu, která ho pojistí a řešení takové situace a odpovědnost vyplývající z jeho rozhodnutí je pouze a jen na něm. Nutno říct, že systém pojišťovnictví u pojišťování nemovitého či jiného soukromého majetku funguje poměrně dobře a není k tomu nutná jakákoliv intervence ze strany státu. Jsem proti vyplácení jakýchkoliv „povoďnových dávek“ lidem jen proto, že si nezařídili pojištění svého domu. Povoďnové dávky se vezmou z veřejných peněz, tedy od všech lidí – i o těch, kteří jsou také zaplaveni, a kteří si pojištění u soukromé firmy odpovědně zřídili a jakožto zaměstnanci odvádí půlku příjmů státu na daních. Stát by se měl zaměřit výhradně na obnovení dopravní infrastruktury a nechat na lidech, aby se dohodli s pojišťovnami. Stát nemá plnit funkci pojišťovny a nemá lidem říkat, kde mohou stavět.

Když se člověk na problematiku povolování staveb podívá blíže, tak zjistí, že celková byrokratická zátěž při stavbě domu je v České republice neúnosná. Zkoušeli jste někdy stavět třeba větší dům? Mluví Vám do toho úplně všichni. Sousedé, ekologové, různá občanská sdružení, desítky úřadů atd. Když máte štěstí, můžete za rok nebo dva stavět. Občas se podivuji nad tím, kolik lidí má potřebu říkat cizím lidem, co a jak můžou na svém vlastním pozemku stavět. Osobně mám problém i s územním plánem, který určuje maximální využitelnou plochu stavby, počet podlaží, zastavěnost, podíl povinné zeleně apod. Je to přeci soukromý pozemek a všem může být jedno, jestli tam bude jeden keřík a nebo sad stromů. Pokud stavba nikoho neohrožuje nebo neomezuje, neměla by být implicitně nijak blokována a podléhat složitému schvalování. To samé by mělo platit u staveb vedle vody. Pokud lidem nevadí, že se z domu stane občas „hausbot“, je to jejich věc. Nemůžou od státu ale čekat ani korunu při zaplavení.

Mimochodem v USA běží reality show s názvem Extreme Makeover (v ČR to běží tuším na Prima Cool pod názvem Vítejte doma). Smyslem reality show je překvapit vybraného soutěžícího tím, že mu postaví nový dům. Většinou to probíhá tak, soutěžícího odvezou někam na pár dní na dovolenou a mezitím dělnící starý dům zboří a místo něj postaví nový, větší a hezčí dům. V ČR by to bylo nereálné díky byrokratické zátěži při stavbě nového domu ...

Autor: Petr Dvořák | neděle 9.6.2013 23:41 | karma článku: 21,35 | přečteno: 1322x