Damir Špoljarič

Pravý účel policejních passatů

26. 06. 2012 23:03:25
Dnes jsem zaslechl vtip (mě vtipný moc nepřipadá, ale je pravdivý). Víte kdy určitě nepotkáte na dálnici policejní passat? V době hustého provozu. Je to samozřejmě pravdivý argument. Policejní passaty se vyskytují na silnici v době a místě, kde není žádné nebezpečí a kde je možno kasírovat na pokutách. V hustém provozu je přitom větší pravděpobnost, že by policejní passat např. potkal kradený automobil převážený po dálnici.

Policie nakoupila Passaty + radary a další serepetičky za desítky milionu Kč v době, kdy stát nezodpovědně žije na dluh a policisté údajně nemají dost prostředků pomalu ani na teplou vodu na služebnách. Jsem přesvědčen o tom, že nákup passatů a neustálá mediální masáž o tom, jak passaty úspěšně potírají pirátství, je součástí celkové policejní propagandy, která má potěšit sílící extrémistickou skupinu obyvatel, která se dožaduje neustálého omezování individuální přepravy a motorismu. Situace je tedy taková, že passaty prokazatelně žádné piráty nechytají, ale pouze zvyšují míru nebezpečí. To, že policista v passatu zabil jiného účastníka silničního provozu v médiích denně neslýcháme a média se takovouto důležitou zprávou téměř nezabývaly. Předpokládám totiž, že se smrt zaviněná policistou při chytání řidiče za drobný přestupek nehodí policejním propagandistům a jejich PR oddělení „do krámu“ a přitom to bylo jasné ohrožení jiného účastníka silničního provozu s následkem smrti. Policista se otáčel (bez použití majáku) za někým, kdo o pár km/hod překročil rychlost a přitom přehlédl motorkáře, který k němu přijížděl. Motorkář do policejního passatu narazil a zemřel.

Hlavně, že v médiích dnes opět vyšel článek, jak nové antipirátské passaty chytají stovky pirátů na Liberecku. Novináře posadí do policejního auta a ukazují mu jak se bliká a houká a jak chytají řidiče, kteří místo 50km/hod jeli na konci obce třeba 60km/hod. Není mi také jasné, jak je možné, že si policisté dovolují vozit v policejním autě novináře. Policisté mají být připraveni zasáhnout a co když při nějaké honičce za zlodějem se policistům podaří passat otočit na střechu? Buď nemají policisté ani novináři dostatek soudnosti a nebo je patrné, že passaty jsou naprosto zbytečné a chytají řidiče pouze za drobné a nijak neomezující nebo neohrožující prohřešky. Nenapadá mě lepší výraz pro pokutu za o pár % rychlejší jízdu, než rychlostní daň. Ono policii bohužel už nic jiného ani nezbývá, protože potřebují, aby si na sebe passaty vydělaly a proto de facto zdaňují řidiče za drobné přestupky, kterými nikoho neohrozili ani neomezili.

I přes veškerou mediální masáž o tom, jak byl nákup policejních passatů dobrou investicí a jak tyto passaty chrání řidiče, si řidiči naštěstí pomalu uvědomují, že opak je pravdou. Policisté jsou výrazným nebezpečím pro řidiče. Kvůli pokutě za drobný přestupek neváhají ohrozit ostatní účastníky silničního provozu, otáčejí se kdekoliv do protisměru, předjíždějí řidiče na plné čáře a v zatáčce a jsou tak podstatně větším nebezpečím než řidiči, které zastaví a pokutují. Můžeme všichni jen doufat, že se nestaneme jednou z příštích obětí policistů v passatech.

Děkuji redakci autoforum.cz, která se zabývala podrobnostmi kolem smrti motorkáře. Podrobnosti jsou k nalezení zde: http://www.autoforum.cz/zivot-ridice/policejni-passat-a-mrtvy-motorkar-v-dobrisi-zabijet-a-mlzit/


Na následujícím videu jsou policisté v novém passatu "v akci". Kdo si myslíte, že více ohrožuje bezpečnost na silnici. Změření řidiči nebo policejní passat? Hudba ze serialu Kobra 11 není použita náhodou. Ve videu je patrné, že policisté pozérsky používají ve vysílačce volačku "Kobra". Na videu je také možno názorně vidět, jak funguje i celý zdaňovací proces za rychlejší jízdu. Rychlost někde na okraji obce vyšší o 13km/hod. No a co? Podstatné je se zabývat tím, proč je tam vůbec takové omezení a proč tam nemůže být vyšší povolená rychlost a ne automaticky kasírovat.


Autor: Damir Špoljarič | karma: 43.46 | přečteno: 9430 ×
Poslední články autora