Vážení demonstrující, já vás chápu

Včera se v Praze sešly desítky tisíc odborářů a protestujících proti vládě Petra Nečase. S touto skupinou osob sdílím snad jedinou myšlenku, která je ale pravdivá a naprosto reálná. Politika vlády Petra Nečase je namířena proti lidem. Osobně sice nedělím lidi na ty obyčejné a neobyčejné (ani jsem toto rozdělení nikdy nepochopil), ale pravdou je, že takto se pravicová vláda určitě chovat nemá.

Zvyšování už tak vysokých daní, které postihuje všechny (možná je to pro protestující novinka, ale třeba DPH neplatí jen oni, ale všichni občané ČR), vyšší režie státní správy a další regulace a omezování neprospívá nikomu. Takto se pravicová vláda prostě chovat nemá. Možná je to i tím, že ODS, TOP09 a VV, které fungují spíše na základě populistických než ideologických základech, mají blíže k pánům z ČSSD než k opravdu pravicovým stranám (např. Svobodným). Důkazem tohoto tvrzení je např. i solidární příspěvek bohatých (nebo-li daň pro bohaté). Vláda si určitě uvědomuje, že efektivita takové daně se bude blížit nule, ale možná si jen někteří členové současné vlády potřebují vytvořit budoucí koaliční potenciál s ČSSD.

Vláda Petra Nečase zklamala své voliče. Osobně jsem sice nevolil žádnou ze současných parlamentních stran, ale říkal-li premiér Petr Nečas před volbami, že nebude zvyšovat daně a nyní tak činí pod záminkou penzijní reformy a ekonomické krize, lze to považovat za klamání svých voličů. Rovněž se domnívám, že plošné škrty na mzdách státních zaměstnanců jsou ukvapené vzhledem k situaci, kdy stát zatím stále vyhazuje peníze oknem za různé nespravedlivé dotace různým firmám, nákupy předražených věcí (policejní passaty za desítky milionu v situaci, kdy policie pomalu nemá ani na benzín atd.) atd. Policisté, hasiči a další hrstka opravdu potřebných státních zaměstnanců tak doplácí na své „kolegy“ státní zaměstance, které stát zaměstnává naprosto zbytečně a na zbytečném úřadě, který má dělat zbytečnou činnost.

Od pravicové vlády bych očekával, že začně s reformami právě zde. Zruší zákony zřizující některé zbytečné úřady a ministerstva, zruší různé dotace vyvoleným firmám, přestane se míchat do věcí, které může přenechat volnému trhu a konkurenčnímu prostředí (krásný příklad jsou žluté vlaky Student Agency na trase Praha – Ostrava, které se pustily do konkurence s neefektivním a špatně fungujícím státním molochem s názvem České dráhy. Kdo mohl porovnat kvalitu obou provozovatelů, jistě pochopí o čem je řeč. A co teprve konkurenční boj ve chvíli, kdy tam bude jezdit těch dopravců ještě více). Vyrovnat rozpočet lze zcela jistě právě těmito úpravami. Od pravicové vlády bych dále očekával, že jakmile se ji podaří vyrovnat státní rozpočet (tzn. nulový deficit státního rozpočtu), zaměří se na snižování daní (přímých i nepřímých).

Žijeme ve zvláštní době. Bežný zaměstnanec, který není invalida a nemá děti a patří např. mezi středně příjmovou skupinu, zaplatí daně ze mzdy v objemu kolem 45%! Ono je to sice schováno za různé typy daní a pojištění (sociální a zdravotní) a jednu část platí zaměstnavatel a jednu zaměstnanec (ve výsledku to celé platí zaměstnanec, neboť pro zaměstnavatele je mzdový náklad superhrubá mzda), ale v ruce zůstane zaměstnanci jenom polovina peněz. Z té poloviny, která mu zbyde, platí ještě DPH na zboží a služby, spotřební daň na alkohol, benzín a další. Tohle by nemělo dát pravicové vládě spát! Snižování (nikoliv zvyšování!) daní by tak mělo být jednou z hlavních priorit pravicové vlády. Kdybychom měli opravdu pravicovou vládu, věřím tomu, že i "demonstrující z Václaváku" by se měli lépe, protože by jim zbylo více peněz. Sice pro některé státní zaměstnance a úředníky to bude znamenat najít si jinou práci, ale jistě z toho pak budou mít i lepší pocit, že nejsou zbyteční a lépe se uplatnili. Dále to bude znamenat nést za svůj život a svoje činy vyšší míru odpovědnosti. Na tom ale nevidím nic špatného.

Na současnou situaci nemají lék ani socialisté, jejichž mottem je žít na dluh (a tedy dělat de facto to samé, co současná vláda). Situaci nevyřeší ani instalování samozvaných odborníků (jak žádá Holešovská výzva). Současnou situaci vyřeší jen vláda, která začne minimalizovat státní správu, brát lidem méně peněz a méně lidi omezovat v jejich životě, práci a podnikání.

 

Autor je krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze

Autor: Petr Dvořák | neděle 22.4.2012 18:27 | karma článku: 36,86 | přečteno: 3640x
  • Další články autora

Petr Dvořák

Jak je to v Praze s těmi semafory?

28.9.2014 v 23:52 | Karma: 26,99

Petr Dvořák

Zelení urbanisté v Praze

16.5.2014 v 19:10 | Karma: 21,53

Petr Dvořák

Přestupková věda v dopravě

15.12.2013 v 19:03 | Karma: 36,12

Petr Dvořák

Uprchlý český podnikatel

30.11.2013 v 0:21 | Karma: 33,35

Petr Dvořák

Skryté „hrozby“ na silnici

30.8.2013 v 1:23 | Karma: 21,29

Petr Dvořák

Více svobody pro řidiče v Praze

15.8.2013 v 2:40 | Karma: 28,80

Petr Dvořák

Policie v zahraničí v praxi

21.7.2013 v 19:20 | Karma: 35,82
  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2939x
Jsem krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze.

Seznam rubrik