Cyklojízda v Praze aneb ukázka toho, co si platíme z našich daní

19. 04. 2012 23:58:00
Dnes odpoledne, v největší dopravní špičce, když se lidé potřebovali dostat autem či MHD z práce domů, k doktorovi nebo třeba na nákup, pořádali radikální cyklisté (vyhlašovatelem byla organizace Auto*mat) „velkou jarní cyklojízdu“. Organizace typu Auto*mat, které dostávají peníze z veřejných rozpočtů (tedy od daňových poplatníků), pojaly celou akci dle očekávání. Cílem akce bylo zablokovat a omezit co největší počet osob, které cestují autem či autobusem nebo tramvají. Radikálové tak naplánovali trasu této akce na nejfrekventovanějších místech v Praze a v době největšího dopravního provozu. Akce se zúčastnilo řádově několik set radikálních cyklistů, což tvoří zcela jistě menší počet osob než kolik jich svým nezodpovědným chováním omezili. Organizátoři pravděpodobně očekávali větší účast, ale z důvodu silného deště se akce zůčastnili asi jen ti nejradikálnější jedinci, kteří i přes déšt jeli na kole blokovat své spoluobčany.

Z daní občanů nejdou jen peníze na provoz organizací typu Auto*mat. I celá dnešní akce byla také velice nákladná a po celou dobu jejího průběhu ji asistovalo několik desítek policistů na motorkách a v autech, kteří ve stylu seriálu Kobra 11 najížděli na jedoucí auta s modrými majáky a blokovali hustý provoz, aby radikální cyklisté mohli projet a měli celou silnici jen pro sebe. Na akci nechyběli samozřejmě ani tajní policisté, kteří se okamžitě dostavili na místo, na kterém hrozilo, že větší počet chodců půjde přes přechod pro chodce v místě, kudy zrovna vedla cyklojízda s radikálními cyklisty.

Já osobně vlastním kolo a když mám možnost, tak se na kole rád projedu. Projedu se na něm ale tak, abych neomezoval ostatní účastníky silničního provozu. Bohužel radikální organizace (nebo skoro bych řekl až extrémistické) typu Auto*mat aspol. se rozhodly, že budou omezovat ostatní účastníky silničního provozu a vnucovat jim dopravu na kole. Jejich mottem prý bylo, aby lidé používali kolo i na cestě do práce. Děkuji za návrh. Po důkladném zvážení jsem se rozhodl, že budu využívat na cestě do práce i nadále auto, neboť chci dopravou do práce strávit co nejméně času, abych byl v práci co nejefektivnější. Je to však mé soukromé rozhodnutí. Pokud chce někdo do práce jezdit na kole, chodit pěšky, jezdit MHD či létat helikoptérou, je to rovněž jeho soukromé rozhodnutí a mě je to jedno. Jen prosím, nevnucujte své přesvědčení o dopravě ostatním občanům, kteří o to nestojí a už vůbec ne téměř násilnou formou, které jsme byli dnes svědky při „velké jarní cyklojízdě“. Na závěr bych rád také uvedl (a tou myšlenkou jsem článek i začal), že bych byl rád, kdyby organizace typu Auto*mat nedostávaly žádné dotace z veřejných rozpočtů. Chtějí-li si svoje organizace provozovat, nechť si ji její členové či jiní dobrovolní sponzoři sami také platí.


Autor: Damir Špoljarič | čtvrtek 19.4.2012 23:58 | karma článku: 30.18 | přečteno: 2816x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.03 | Přečteno: 322 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 504 | Diskuse
Počet článků 65 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2939
Jsem krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...