Zbytečný povyk kolem trapných obálek

14. 04. 2012 1:34:35
Zprvu jsem přemýšlel, zda se k tomuto tématu vůbec vyjadřovat. Média a lidé dnes nemluví o ničem jiném, tak si dovolím také krátký komentář. Čeho jsme dnes byli svědky při vyhlašování rozsudku nad Bártou a Škárkou? Vítězství demokracie? Ukázky soudní nezávislosti v přímém přenosu? Možná. Co bude výsledkem pátečního rozsudku nad poslanci Škárkou a Bártou? Méně korupce a „lepší společnost“? Určitě ne.

Když se podívám zjednodušeně na celý příběh, na jehož závěru bylo zatím nepravomocné odsouzení poslanců Škárky a Bárty, nevidím na tom nic tak zásadního. Jeden člověk dával druhému nějaké (své) statisíce v obalkách. No a co? Korupce v České republice zcela jistě nestojí na těchto dvou pánech a nějaké trapné obálky mě upřímně nezajímají. Zaujal mě ale povyk, který kolem toho média spustila a hltala každé vyjádření různých pochybných svědků, které žalobce i obhájci vytáhli ze všech možných koutů Věcí veřejných. Na přetřes přišly tradičně různé další a nedůležité nahrávky (kdo komu co řekl a kdo komu dal jakou obálku a kdo si koho těmi pár tisíci jak zavázal).

Chápu, že si lidé představují korupci přesně tak, jak ji praktikoval Bárta se Škárkou. Tedy, že poslanci v poslanecké sněmovně chodí na záchody rozdávat obálky se statisíci, ovšem ty velké peníze mizí někde jinde a nějaké obálky nevytrhnou to, že stát každý rok utratí více než 1000 miliard korun. Proč se lidé a média nezajímají, k čemu stát tolik peněz vlastně potřebuje? Pochybné stavby dálnic, nákupy policejních passatů za desítky milionů, posílání stovek milionu politickým stranám, placení desítek zbytečných úřadů (a tisíců zbytečných úředníků), o kterých mnoho lidí ani neví, že takové úřady existují, různé zvláštní dotace různým podnikatelům a firmám atd. Stát utrácí za nesmysly a nevýhodně nakupuje protože může a protože hospodaří s cizími penězi, které sebral lidem na daních a případně se zadlužil a nevýhodné nákupy realizoval na dluh. Žádný zázračný úřad Karolíny Peak tento problém nevyřeší, ale naopak prohloubí, jelikož i tento úřad bude stát další peníze a lidé přestanou být méně ostražití, protože budou předpokládat, že korupci hlídá nějaký nový úřad, na kterém pracují poctiví úřednicí.

Lidé si velice dobře uvědomují, že korupce je problém. Uvedomují si, že benzín by nemusel stát 36Kč, ale méně díky nižší spotřební dani a zrušení povinného přimíchávání biosložek do paliv, že by ušetřili např. na běžných spotřebních věcech díky nižší DPH, čistá mzda by mohla být vyšší díky nižším daním z příjmu FO atd. Bohužel se ne všichni dívají na problém ve správném úhlu.

Jsem přesvědčen, že pouze výrazné snižování příjmů a výdajů státu může snížit množství ukradených či neefektivně vynaložených finančních prostředků, které státu odvedli daňoví poplatníci. Určitě to není nic nereálného. Vždyť ještě před 12 lety stát vybíral na daních a utrácel pouze půlku toho co nyní. Žádné úřady ani nová pravidla korupci nezabrání a ani ji výrazně nesníží.

Autor: Damir Špoljarič | sobota 14.4.2012 1:34 | karma článku: 34.44 | přečteno: 1834x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 15.25 | Přečteno: 200 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 501 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 65 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2939
Jsem krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...