Přebujelý stát dělá z lidí zloděje

Dovolil jsem si zvolit ostřejší titulek článku, neboť vláda v čele s vicepremiérkou Karolinou Peake má stále plno řečí, jak korupci řešit a jak dýchá pro to, aby bylo korupce ve státní správě méně. Díky neschopnosti vlády ČR vymýtit korupci si na tomto populárním tématu staví podnikatelsko-politickou kariéru lidé jako kmotr Babiš nebo ČSSD a komunisti, kterým budou opět v pátek dělat politickou kampaň odboráři, kteří mají v Praze protestovat proti korupci.

Základním problémem korupce ve státní správě je fakt, že stát jednoduše umožňuje úředníkům a politikům nezodpovědně hospodařit s penězi, které jim byly svěřeny ke správě (přerozdělování formou dotací, nákupy zboží a služeb u třetích stran apod.). Je to přirozené a bude tomu tak vždy. Politici a úředníci hospodaří s cizími penězi a nemají tak motivaci s nimi nakládat co nejspodárněji. Proč také, když to nejsou jejich peníze a když jim z toho neplynou žádné výhody (kratší pracovní doba, vyšší mzda atd.).

Politici a úředníci jsou naopak pokoušeni vidinou, že by jim část peněz, o které se starají, mohla zůstat a dost často se tak nechají zkorumpovat. Vidina rychlého zbohatnutí s minimem úsilí a hlavně zanedbatelným rizikem způsobuje korupci a dělá z lidí de facto zloděje. Tito lidé by třeba jinak nikdy nic neukradli, ale jak se říká, příložitost dělá zloděje. Na řešení příčiny korupce nemá žádný zázračný lék kmotr Babiš ani odboráři.

Vládní opatření jsou pro-korupční, jelikož stát zvyšuje daně, Karolina Peake generuje další úřady a tak je přerozdělování ještě větší. Vládě se nemůžeme příliš divit, že pro potírání korupce nedělá žádné zásadní kroky. Jedná se o tu samou vládu, která s veřejným rozpočtem hospodaří a motivací pro ní jsou tak maximálně příští volby, které jsou téměř až za tři roky. Navíc vláda „rozpočtové odpovědnosti“ dále zadlužuje stát o stovky miliard ročně a pan ministr Kalousek si jen mne ruce, jak jdou jeho státní dluhopisy mezi občany skvěle na odbyt. Proč bychom měli tedy vládě věřit, že bojuje s korupcí?

Vzhledem k tomu, že korupce je důsledek přebujelého státu, je tedy nejlepší cesta k jejímu vymýcení zajistit opravdu vyrovnaný rozpočet s nulovým schodkem (formou ústavního zákona), snížit příjmy státu a radikálně zjednodušit celý daňový systém, aby každý občan jasně věděl kolik ho stát stojí. Současný daňový systém je záměrně složitý a skládá se z desítek různých daní, aby na první pohled nebylo patrné, že většina vydělaných penež končí ve státní kase. Současně s tím je nutné provést zásadní snížení výdajů státu vč. zrušení mnoha zbytečných a drahých úřadů. Zásadně by se tak omezilo korupční prostředí a díky menšímu počtu úřadů a státních zaměstnanců by byla i kontrola hospodaření efektivnější a pro potenciální zloděje riziko odhalení větší.

Zpátky k původnímu tématu - propuštění úředníci ze zrušených úřadů by se uplatnili v soukromém sektoru jako zaměstnanci či podnikatelé, byli by užitečnější a zůstali by morálně bezúhonní.

Tento blog jsem napsal po přečtění článku http://www.lidovky.cz/urednik-zadal-10-z-dotaci-jinak-hrozil-podpalenim-domu-p00-/ln_domov.asp?c=A111121_152609_ln_domov_mev – kdyby žádný takový přerozdělovací úřad nebyl, nebylo by nikomu vyhrožováno.

 

Autor: Petr Dvořák | úterý 22.11.2011 0:53 | karma článku: 22,26 | přečteno: 1577x