Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přebujelý stát dělá z lidí zloděje

Dovolil jsem si zvolit ostřejší titulek článku, neboť vláda v čele s vicepremiérkou Karolinou Peake má stále plno řečí, jak korupci řešit a jak dýchá pro to, aby bylo korupce ve státní správě méně. Díky neschopnosti vlády ČR vymýtit korupci si na tomto populárním tématu staví podnikatelsko-politickou kariéru lidé jako kmotr Babiš nebo ČSSD a komunisti, kterým budou opět v pátek dělat politickou kampaň odboráři, kteří mají v Praze protestovat proti korupci.

Základním problémem korupce ve státní správě je fakt, že stát jednoduše umožňuje úředníkům a politikům nezodpovědně hospodařit s penězi, které jim byly svěřeny ke správě (přerozdělování formou dotací, nákupy zboží a služeb u třetích stran apod.). Je to přirozené a bude tomu tak vždy. Politici a úředníci hospodaří s cizími penězi a nemají tak motivaci s nimi nakládat co nejspodárněji. Proč také, když to nejsou jejich peníze a když jim z toho neplynou žádné výhody (kratší pracovní doba, vyšší mzda atd.).

Politici a úředníci jsou naopak pokoušeni vidinou, že by jim část peněz, o které se starají, mohla zůstat a dost často se tak nechají zkorumpovat. Vidina rychlého zbohatnutí s minimem úsilí a hlavně zanedbatelným rizikem způsobuje korupci a dělá z lidí de facto zloděje. Tito lidé by třeba jinak nikdy nic neukradli, ale jak se říká, příložitost dělá zloděje. Na řešení příčiny korupce nemá žádný zázračný lék kmotr Babiš ani odboráři.

Vládní opatření jsou pro-korupční, jelikož stát zvyšuje daně, Karolina Peake generuje další úřady a tak je přerozdělování ještě větší. Vládě se nemůžeme příliš divit, že pro potírání korupce nedělá žádné zásadní kroky. Jedná se o tu samou vládu, která s veřejným rozpočtem hospodaří a motivací pro ní jsou tak maximálně příští volby, které jsou téměř až za tři roky. Navíc vláda „rozpočtové odpovědnosti“ dále zadlužuje stát o stovky miliard ročně a pan ministr Kalousek si jen mne ruce, jak jdou jeho státní dluhopisy mezi občany skvěle na odbyt. Proč bychom měli tedy vládě věřit, že bojuje s korupcí?

Vzhledem k tomu, že korupce je důsledek přebujelého státu, je tedy nejlepší cesta k jejímu vymýcení zajistit opravdu vyrovnaný rozpočet s nulovým schodkem (formou ústavního zákona), snížit příjmy státu a radikálně zjednodušit celý daňový systém, aby každý občan jasně věděl kolik ho stát stojí. Současný daňový systém je záměrně složitý a skládá se z desítek různých daní, aby na první pohled nebylo patrné, že většina vydělaných penež končí ve státní kase. Současně s tím je nutné provést zásadní snížení výdajů státu vč. zrušení mnoha zbytečných a drahých úřadů. Zásadně by se tak omezilo korupční prostředí a díky menšímu počtu úřadů a státních zaměstnanců by byla i kontrola hospodaření efektivnější a pro potenciální zloděje riziko odhalení větší.

Zpátky k původnímu tématu - propuštění úředníci ze zrušených úřadů by se uplatnili v soukromém sektoru jako zaměstnanci či podnikatelé, byli by užitečnější a zůstali by morálně bezúhonní.

Tento blog jsem napsal po přečtění článku http://www.lidovky.cz/urednik-zadal-10-z-dotaci-jinak-hrozil-podpalenim-domu-p00-/ln_domov.asp?c=A111121_152609_ln_domov_mev – kdyby žádný takový přerozdělovací úřad nebyl, nebylo by nikomu vyhrožováno.

 

Autor: Petr Dvořák | úterý 22.11.2011 0:53 | karma článku: 22,26 | přečteno: 1577x
  • Další články autora

Petr Dvořák

Pražští řidiči, sledujte, co se na vás chystá! Volby rozhodnou

Většina politických stran chystá nové poplatky a regulace v oblasti individuální automobilové dopravy. Volby za pár dní rozhodnou.

5.10.2014 v 17:45 | Karma: 32,33 | Přečteno: 5342x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Jak je to v Praze s těmi semafory?

Na předvolební debatě jsem dostal otázku od zástupce trojkoalice, jestli myslíme tím zrušením regulací i zrušení semaforů. Paní Kolínská ze Strany zelených se jen snažila být vtipná. I ona totiž ví, že v Praze jsou zaváděny některé nové dopravní regulace, které jsou zbytečné. Tyto zbytečné regulace poté zhoršují dopravní komfort obyvatel Prahy a také výrazně škodí ekologii a životnímu prostředí. Jedno z hesel Svobodných pro nadcházející volby proto logicky je: „zrušení zbytečných dopravních regulací“.

28.9.2014 v 23:52 | Karma: 26,99 | Přečteno: 2997x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Zelení urbanisté v Praze

Se zaujetím jsem si na ihned.cz přečetl blog zastupitele Prahy 7 za Stranu zelených, pana Ondřeje Mirovského, který kritizuje plánovanou výstavbu obchodního centra v ulici Milady Horákové. Nabízí se tady otázka. Do jaké míry mají politici v rámci územně plánovacího procesu omezovat práva soukromých vlastníků pozemků v jejich stavebním záměru?

16.5.2014 v 19:10 | Karma: 21,53 | Přečteno: 1488x | Diskuse| Politika

Petr Dvořák

Regulace individuální dopravy jako velké volební téma v Praze

Komunální volby se kvapem blíží a řada komunálních politiků pochopila, že právě regulace dopravy je trnem v oku mnoha Pražanů.

25.4.2014 v 13:23 | Karma: 19,75 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Dotace jako nový cíl pro začínající podnikatele?

Setkal jsem se dnes se zajímavou věcí. Jeden český podnikatel mi začal vyprávět, jak je EU neefektivní a že trvá na různých podmínkách pro získání dotace a že "vždyť to víte, je to hrozná byrokracie, aby vám tu dotaci vůbec dali!".

16.4.2014 v 1:24 | Karma: 25,30 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2939x
Jsem krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze.

Seznam rubrik