Přehlídka dopravní policie v Praze na magistrále

Dopravní policie ve čtvrtek večer zavřela v Praze v ulici 5. května dva ze tří pruhů v každém směru a omezila rychlost na 30km/hod. Řidiči se mohli kochat moderní technikou dopravní policie. K vidění bylo cca 20 krásných moderních aut Škoda Octavia, několik „mobilních kanceláří“ dopravní policie a dokonce Ford Mondeo – chlouba dopravní policie ještě před érou civilně zamaskovaných policejních Passatů.

Policejní Ford Mondeo je v poslední době častěji k vidění při pomáhání politikům, když potřebují doprovodné policejní vozidlo na projetí kolon nebo při důležitých státních návštěvách, aby Obama a další zahraniční návštěvy pochopili, že česká policie není socka a má i auta, která svým vzhledem připomínají akční sporťáky. U policejních aut samozřejmě nesměly chybět desítky policistů v reflexních bundách, kteří stavěli téměř každé druhé auto, které kolem nich projelo.

Ptal jsem se policisty, který mě stavěl, proč na pražské magistrále probíhá takto velká a zbytečná dopravní uzavírka. Dostal jsem odpověď „ .. protože dopravně-bezpečnostní akce“. Nikdy jsem si pod tímto výrazem nedokázal představit nic, co by policejní akci racionálně vysvětlovalo.

Napadá mě několik možných důvodů, proč k omezování řidičů došlo:

1, ekonomické důvody

Dopravní policie si uvědomila, že od dob, co se z velké části vykašlala na svou základní povinnost (jezdit k nehodám a vyšetřovat je), začínají být zbyteční. Je tedy možné, že si tuto akci vymysleli proto, aby vykázali nějakou činnost do výročních zpráv pro nadřízené orgány, spotřebovali dostatečné množství náhubků na alkoholtestery, popsali dostatečné množství formulářů a projeli a protopili dost benzínu a nafty (většina aut měla nastartované motory – asi aby se mohli policisté ohřát). Přeci jen konec roku klepe na dveře a nesmí se přeci stát, že by dopravní policie vykázala finanční přebytek za nespotřebovaný materiál! No a nezapomeňme také na vybrané daně, tedy pardón pokuty z policejní akce.

2, veřejné mínění

V České republice je nejen mnoho neřidičů, ale i mnoho tzn. antiřidičů, tedy osob, které jsou zaměřeny proti individuální dopravě a snaží se ji všemožně omezovat, lobují za omezování dopravy, regulace, budování cyklostezek a silničních cykločar (sebevražedný pruh pro cyklisty umístěný po straně vozovek v Praze). Nebudu snad znít příliš paranoidně, pokud řeknu, že považuji za reálné, že v této akci měly prsty zm**í organizace typu pražské matky, auto*mat apod. Jako druhou variantu tedy považuju, že policie vypruzení řidičů provedla, aby uspokojila i skupinu antiřidičů, kteří chtějí individuální dopravu omezovat pouze proto, aby řidiče vytrestali. Vzhledem k tomu, že pražský magistrát čas od času povoluje těmto skupinám různé uzavírky silnic, aby se mohli po silnicích určených pro auta prohánět na kole a bruslích, považuji tuto variantu za velice pravděpodobnou. Cyklystům by jistě také nebyly příjemné uzavírky cyklostezek, aby se tam jedno odpoledne mohla prohánět auta.

3, policejní respekt

Za další alternativu lze považovat skutečnost, že policie potřebuje občas v očích občanů „refreshnout“ respekt, když už zanedbává některé svoje činnosti (vyšetřování drobných trestných činů apod.). Každý má přeci respekt z ozbrojeného policisty v uniformě. A co teprve, když jich je 20 na pár desítkách metrů čtverečních.

4, zvýšení bezpečnosti na silnicích

Tuto variantu považuji za velice nepravděpodobnou. Možná policie na místě vybrala nějaké pokuty, zkontrolovala pár set vozidel, ale nevidím v tom nic přínosného z hlediska bezpečnosti na silnici. Naopak nebezpečné mi připadá na široké silnici svést za zatáčkou provoz ze tří pruhů do jednoho.

Zamyšlení na závěr. Potřebujeme takovou dopravní policii? Potřebujeme vůbec mít dopravní policii? Jen pro ilustraci. Před dvěma dny někdo naboural kolegovi před domem auto. Jelikož viník z místa nehody ujel, byla přivolána policie. Na místo přijela za více než dvě hodiny, hodinu papírovala a ke konci prohlásila, že za 30 dnů přijde papír, že to odložili (doslovně „chcete to přece jen pro pojišťovnu, ne?“).

Videozáznam z kamery v autě při projíždění místem policejní akce (byl jsem také zastaven a důkladně zkontrolován):

Na posuvníku na videu prosím popojeďte tam a zpátky. Video bylo zkráceno na youtube z 15 na cca 4 minuty tato změna se projeví až po posunutí videa v posuvníku dopředu a pak zase zpět.

Autor: Petr Dvořák | pátek 11.11.2011 3:02 | karma článku: 30,35 | přečteno: 5701x
  • Další články autora

Petr Dvořák

Jak je to v Praze s těmi semafory?

28.9.2014 v 23:52 | Karma: 26,99

Petr Dvořák

Zelení urbanisté v Praze

16.5.2014 v 19:10 | Karma: 21,53

Petr Dvořák

Přestupková věda v dopravě

15.12.2013 v 19:03 | Karma: 36,12

Petr Dvořák

Uprchlý český podnikatel

30.11.2013 v 0:21 | Karma: 33,35

Petr Dvořák

Skryté „hrozby“ na silnici

30.8.2013 v 1:23 | Karma: 21,29

Petr Dvořák

Více svobody pro řidiče v Praze

15.8.2013 v 2:40 | Karma: 28,80

Petr Dvořák

Policie v zahraničí v praxi

21.7.2013 v 19:20 | Karma: 35,82
  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2939x
Jsem krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze.

Seznam rubrik