Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nález Ústavního soudu - výklad české policie

Rozhodnutí Ústavního soudu se ještě nestačilo ani pořádně ohřát a policie už vymýšlí, jak se oprostit od svých pracovních povinností a svoji práci opět oddelegovat na firmy, resp. telekomunikační operátory. Připomeňme si, že 22. března rozhodl Ústavní soud o vypuštění ustanovení o povinnosti ukládat telekomunikační historii svých klientů v rozmězí 6 až 12 měsíců zpětně (celý nález ke stažení zde: http://www.concourt.cz/clanek/GetFile?id=5075). Po mnohém vměšování ÚS do práce politiků s tímto rozhodnutím ÚS snad poprvé plně souhlasím.

V době, kdy bylo toto ustanovení platné, bylo policisty využíváno velice hojně a v drtivé většině zcela jistě naprosto zbytečně. Za rok 2009 bylo policisty podáno 130 000 žádostí na zjištění telekomunikační činnosti. Jakožto zástupce jedné firmy provozující veřejnou datovou síť jsem měl možnost vidět a osobně vyřizovat desítky žádostí od policie. Troufám si tedy říct, že se jedná o poměrně dobrý reprezentativní vzorek žádostí policie. Ve většině případů (abych řekl pravdu nepamatuji si ani jeden opravdu důležitý případ, kdy nás policie vyzvala k součinnosti) se jednalo o naprosto nesmyslné žádosti, že například osoba A poslala osobě B email obsahující fiktivní objednávku. Přestože policie zná totožnost obou osob, znění emailu i datum přijetí emailu, vyzývá operátora, aby jí přesto dohledal z IP adresy telekomunikační historii.

Policisté si také v mnoha případech špatně interpretují příslušný zákon a jejich žádost proto zní mnohdy ve stylu: „operátore, máš povinnost ukládat informace o telekomunikačním provozu, tak nám řekni, kdo v den x seděl u počítače, jeho jméno a adresu a ideálně i co měl k snídani“ (řešeno s nadsázkou) apod. Já vím, že by si policie přála, aby operátoři špehovali své klienty, případně si k nim domů namontovali kamery a policii tak maximálně ušetřili práci, ale některé věci jsou přeci jen mírně řečeno „za hranou“, navíc pochopitelně technicky neproveditelné.

Neuplynuly ani dva měsíce od nálezu Ústavního soudu a policie nyní zkouší nové metody. Vyjímkou proto nejsou v posledních dnech výzvy policie ve stylu „operátore, sděl nám, kdo si to objednal, pošli kopie smluv, faktur, kopie veškeré emailové komunikace atd atd atd...“. Opět se jedná o naprosto nesmyslný případ a policie opět očekává, že za ní někdo bude řešit její práci. Policie se tak vrací k osvědčenému § 8(1) trestního řádu, který praví:

"Státní orgány, právnické a fyzické osoby jsou povinny bez zbytečného odkladu, a nestanoví-li zvláštní předpis jinak, i bez úplaty vyhovovat dožádáním orgánů činných v trestním řízení při plnění jejich úkolů. Státní orgány jsou dále povinny neprodleně oznamovat státnímu zástupci nebo policejním orgánům skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin."

„Doufám“, že se teď na tento paragraf (i když ve většině případů nejde ani o přestupek) budou navlíkat veškeré nesmyslné žádosti policie, na které se dříve používalo zrušené ustanovení telekomunikačního zákona.

Na závěr je potřeba zdůraznit, že policie je tu od toho, aby vyšetřovala v rámci svých možností a nezneužívala firmy s takovým množstvím nesmyslných žádostí. V průměru přes 500 žádostí za 1 pracovní den je jasná ukázka toho, jak stát naprosto nesmyslně a drze zasahuje do soukromí občanů a nutí firmy, aby špehovali své zákazníky a vykonávali práci za pracovníky policie. Chápu, že pro případy závažné trestné činnosti je součinnost naprosto nezbytná, ale nemyslím si, kvůli Aničce a Mrázkovi (argument ministra vnitra, proč jsou odposlechy a dokumentace internetového a telefonního provozu důležité) je potřeba zasahovat do soukromí desetitisíců občanů.

Autor: Petr Dvořák | úterý 10.5.2011 0:32 | karma článku: 18,52 | přečteno: 2088x
  • Další články autora

Petr Dvořák

Pražští řidiči, sledujte, co se na vás chystá! Volby rozhodnou

Většina politických stran chystá nové poplatky a regulace v oblasti individuální automobilové dopravy. Volby za pár dní rozhodnou.

5.10.2014 v 17:45 | Karma: 32,33 | Přečteno: 5342x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Jak je to v Praze s těmi semafory?

Na předvolební debatě jsem dostal otázku od zástupce trojkoalice, jestli myslíme tím zrušením regulací i zrušení semaforů. Paní Kolínská ze Strany zelených se jen snažila být vtipná. I ona totiž ví, že v Praze jsou zaváděny některé nové dopravní regulace, které jsou zbytečné. Tyto zbytečné regulace poté zhoršují dopravní komfort obyvatel Prahy a také výrazně škodí ekologii a životnímu prostředí. Jedno z hesel Svobodných pro nadcházející volby proto logicky je: „zrušení zbytečných dopravních regulací“.

28.9.2014 v 23:52 | Karma: 26,99 | Přečteno: 2997x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Zelení urbanisté v Praze

Se zaujetím jsem si na ihned.cz přečetl blog zastupitele Prahy 7 za Stranu zelených, pana Ondřeje Mirovského, který kritizuje plánovanou výstavbu obchodního centra v ulici Milady Horákové. Nabízí se tady otázka. Do jaké míry mají politici v rámci územně plánovacího procesu omezovat práva soukromých vlastníků pozemků v jejich stavebním záměru?

16.5.2014 v 19:10 | Karma: 21,53 | Přečteno: 1488x | Diskuse| Politika

Petr Dvořák

Regulace individuální dopravy jako velké volební téma v Praze

Komunální volby se kvapem blíží a řada komunálních politiků pochopila, že právě regulace dopravy je trnem v oku mnoha Pražanů.

25.4.2014 v 13:23 | Karma: 19,75 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Dotace jako nový cíl pro začínající podnikatele?

Setkal jsem se dnes se zajímavou věcí. Jeden český podnikatel mi začal vyprávět, jak je EU neefektivní a že trvá na různých podmínkách pro získání dotace a že "vždyť to víte, je to hrozná byrokracie, aby vám tu dotaci vůbec dali!".

16.4.2014 v 1:24 | Karma: 25,30 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2939x
Jsem krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze.

Seznam rubrik