Taláry a radary pro novináře !

Pryč jsou doby, kdy povolání novináře bylo společensky vysoce ceněno. Kvalitní články nově vystřídala neutuchající poptávka po instantní senzaci, se kterou první prišel tzv. „bulvár“. To této kategorie osobně řadím i většinu současných zpravodajských serverů – resp. většinu jejich autorů, a novin. Nemám jim to za zlé. Každý si může psát co chce a je pouze na vydavateli, co vydá či nevydá a každý se může svobodně rozhodnout co bude číst. Věřím, že současná kvalita novinářských prací odpovídá poptávce většiny společnosti – jak je vidět ostatně i na volebních výsledcích.

Z novinářů se tak stávají dělníci, jejichž úkolem je vygenerovat v co nejkratší době co největší počet článků, bez ohledu na kvalitu. Holt kvantita v současné době silně převažuje kvalitu (ne jen u novin, ale např. i u potravin atd.) a lidé jako já nejsou pravděpodobně zajímavou cílovou skupinou pro žádná pořádná média. Až tato činnost půjde automatizovat nějakým softwarovým řešením např. na náhodné generování „senzačních článků“, novináři budou bez práce.

Na druhou stranu musím uznat, že práce novináře začíná být velice praktická. V poslední době novináři zastávají práci už tak pomalých a málo efektivních soudců. To je přeci skvělé, že redaktoři využívají jednu z nejúčinnějších zbraní (veřejné mínění) a aplikují svůj většinou ničím odborně nepodložený názor do mediálně prezentovaných „faktů“. Člověk se jen může třást, aby někde náhodou neporušil některé z nesmyslných předpisů na silnici, protože hrozí, že bude do smrti titulován jako pirát silnic a média si z něj udělají dojnou krávu na generování článků (ono o čem se má taky furt psát, že) a budou ho veřejně lynčovat dokud soud nerozhodne v neprospěch „piráta“. Tak už jen ty taláry pro novináře, ať je to oficiální ...

No a v létě mohou novináři popadnout radary, které jim ochotně czechradar pronajme, a mohou jít k silnici v okurkové sezóně chytat piráty, které si pak následně sami odsoudí.

Je mi jasné, že velké známé kauzy jsou politicky motivované, většina „tuctových“ novinářů však píše dle vlastního uvážení. Pro tyto novináře mám následující sdělení. Měli byste si uvědomit, že mezi čtenáři jsou stále ti, kteří poptávají kvalitní články (ideálně plné přesných fakt a politicky neutrální) a možná by stálo za to napsat občas nějaký nesenzační článek, který však bude obsahovat relevantní informace a vy si tak dokážete, že se odlišujete od ostatních pisalků a že patříte mezi opravdové novinářské profesionály. Nebo patříte mezi masu, které se snažíte svými články zavděčit?

Autor: Petr Dvořák | středa 30.3.2011 3:05 | karma článku: 14,19 | přečteno: 1217x