„Statistikokaz“ nebo oběť nefunkčního systému?

Nepatřím mezi naivní občany, kteří věří, že nám policie pomáhá a chrání nás, jsem realista – vím, že státní policie je složitý a administrativně přetížený systém, který spíš nefunguje než funguje a to mimo jiné i díky neschopným zaměstnancům bez motivace pracovat efektivně.

Posledních pár let jsem stálým nedobrovolným klientem policie (jako poškozený, nikoliv pachatel). Mám tak možnost nahlídnout do zákulisí dění u policie a sledovat proces při řešení trestných činů. Proč jsem často v kontaktu s policií? Jsem kverulant, který je večně nespokojený? Správná odpověď je, že používám osobní automobil a bydlím v Praze. Pravděpodobně tím dle socialistického měřítka již nespadám do kategorie „obyčejný člověk“, ale nemyslím si, že bych se právě kvůli tomu lišil od ostatních lidí. Problém je ten, že se stávám prakticky pravidelně obětí pachatelů, kteří mi vykrádají automobil (po deseti vykradeních jsem to přestal počítat) a dokonce dvě auta za poslední tři roky ukradli. Výsledek policie při řešení je vždy nulový a není se čemu divit. Názorná ukázka a časová osa z dnešního dne, kdy byl opět odcizen automobil (tentokrát automobil z půjčovny, protože mé auto se ještě opravovalo z posledního vykradení před Vánoci):
V 12:00 jsem zjistil, že auto nestojí na místě, na kterém jsem ho den předtím nechal (u vstupních dveří do domu, kde prochází desítky lidí).
Do 12:15 ověřuji, zda nebylo auto odtaženo na základě udání některého iniciativního důchodce/udavače u nás v domě.
V cca 12:15 nahlášeno odcizení policii
V 14:30 přijela hlídka policie z místního oddělení policie Praha 10 Zahradní město ohledat místo činu. U tohoto bodu se zastavím. Už do telefonu jsem pracovníkovi policie sděloval, že místo auta je tam prostě prázdné parkovací místo – žádné střepy, ani nic jiného. Přesto se tam musela hlídka jet podívat. Dva pracovníci Policie trávili půl hodiny řešením ohledání vč. dopravy na místo činu – tzn 1 člověkohodina, dále spotřebovali benzín apod. Efekt ohledání byl tedy nulový a zapříčinil další zdržení. Ohledání proběhlo proto, že ho prý policie musí provádět – tedy naprosto zbytečná administrativa.
.. po následném sepsání, vyplnění formuláře s otázkami typu „proč jsem zaparkoval auto právě tam“ a jestli mám v autě ABS (které auto dnes nemá) bylo až téměř v 18:00 hod vyhlášeno celostátní pátrání po autu. Je pravděpodobné, že auto bylo odcizeno v noci a náhradní díly z tohoto auta už jsou dávno namontované v některém servisu v autě jiném a po původním autě nezbylo nic. To ovšem neospravedlňuje administrativně naprosto zbytečný a zdlouhavý proces.
Činnost policie s cílem chytit pachatele? Nulová.
Místní oddělení na Praze 10 – Zahradní město bylo evidentně znechucené, že je „opět s něčím otravuju“. Výslech probíhal v zažité rutině kdy si policista vyplňoval svoje formuláře, aby měl co zakládat do šanonů a pomocí dvou prstů vše téměř hodinu psal. U kolonky, jakou odhaduji škodu jsem pracovníkovi sdělil, že ji odhaduji na 540 000 Kč. Policista značně znechuceně začal prohazovat slova „to jsem se s tím tady s*** zbytečně“. Následně jsem pochopil, že při škodě nad 500 tis. Kč má vše vč. výslechu provádět kriminální policie. Policista se mě asi 20 minut snažil přesvědčit, zda tam nemůžeme napsat 490 000 Kč. Doufal jsem, že pokud to bude ihned řešit pracovník kriminální policie a bude mít inforamce z první ruky, možná to něčemu pomůže. Policista tedy vzal telefon a volal na SKPV pro Prahu 4 a 10 a mě vyhrožoval, že budu muset k nim do kanceláře a že tam strávím další dvě hodiny atd... výsledek byl ten, že na SKPV byl zrovna pracovník – kamarád tohoto policisty, kterému se v pátek odpoledně už evidentně nechtělo makat a policista po skončení telefonátu prohlásil „můžu to prý udělat já“ (najednou porušování předpisů nevadí).
„Důležité“ je hlavně to, že mají na místním oddělení na Zahradním městě novou (potěmkinovu) služebnu z Langrova projektu P1000 – krásná nová recepce, modré nápisy POLICIE.. bohužel stejní lidé, stejné zákony, stejné postupy – tudíž vyhozování penež za nesmysly.
Výsledek tedy bude pravděpodobně jako vždy ten, že papír bude na hromadě u SKPV ležet měsíc a bude to opět odloženo.
Korupce, korupce, korupce, korupce...
Ministr Radek John – hloupý novinář a loutka Bárty není ani politikem, ani odborníkem na vnitrostátní záležitosti, ale hlavně není ani managerem a jistě nebude ani moc pracovitý. V posledních měsících je slyšet stále ono populistické téma (palivo VV) – boj s korupcí a strategie proti korupci atd. Radek John se pravděpodobně domnívá, že jakmile zmizí korupce, budou všechny problémy vyřešeny. Důležité je ovšem to, že korupci vyřešit nelze do té doby, dokud nevznikne osobní odpovědnost politiků a úředníků a dokud tito lidé nebudou mít k dispozici méně peněž k přerozdělování a bude tedy méně příležitostí krást. Korupci nevyřeší ani agent provokatér, ani udavačství, ani další levičácké praktiky jako jsou majetková přiznání atd. Pan John strávil v úřadu už určitě skoro 1000 hodin a za tuto dobu toho opravdu moc neudělal. Je nutné si uvědomit, že pan John přišel do funkčního úřadu, a tudíž mohl ihned začít pracovat na reformách a jiných důležitých věcech. Na politika si může hrát jindy. Na druhou stranu je možná lépe, že toho moc nedělá – alespoň v jeho případě toho moc nezkazí.
Reforma policie ?
Policie potřebuje reformu „od základu“. Přesto, že je u policie dle mého názoru přezaměstnanost a spousta lidí pouze vytváří práci pro další lidi (jako např. policista, co mě dnes vyslýchal), efektivita její práce je velice nízká. Je nutné si uvedomit, že ne jen technologie, ale v případě policie především lidé mají vliv na výsledky. Základním problémem je zavedené rovnostářství v případě platů u policie. V komerčních firmách běžné fungují motivační příplatky za dobře odvedenou práci. Policista si je vědom toho, že pokud se bude hodně snažit, bude mít stejné nebo podobné platové ohodnocení jako jeho kolega, který celý den nic nedělá. Jelikož ve většině případů je posláním zaměstnanců vydělat peníze (resp. svůj čas v práci vyměnit za co nejvíc peněz), je nutné se na toto zaměřit. Stejně tak jako mají pachatelé motivaci v získaných penězích za každý odcizený automobil, myslím si, že by policista mohl mít příplatek za každý kladně vyřízení případ či za chyceného pachatele. Efektivita práce by se tím podstatně zvýšila.
Další podstatnou a hodně zanedbávanou věcí je prevence. Státní policie má ve měste minimum tzn. „pochůzkářů“. Už si nepamatuju, kdy jsem nějakého potkal. Tuto práci měla dle původních ideí vykonávat městská policie (kterou tu nebudu rozebírat – prostě městská policie je zbytečná a ve své podstatně duplikuje práci státní policie a prudí lidi), která se zaměřuje spíše na výnosnější obory jako je odtah automobilů a měření rychlosti na silnicích. Cílem reformy by tedy mělo být zásadní zjednodušení bežných administrativních procesů policie a zbytečné policisty, mezi které patří i značná část např. dopravních policistů a spoustu lidí ze služeben, kteří prakticky nic nedělají apod., buď propustit nebo je „vyhnat“ na chodníky pro posílení prevence.
Opravdové a prospěšné reformy policie se ale v minimálně příštích téměř 4 letech stejně nedočkáme.
Co mi poradila policie s vykrádáním?
Policista na služebně mi poradil, abych se buď přestěhoval nebo nejezdil v autech značky Škoda, že dle statistik se nejvíce kradou. Děkuji za tuto cenou radu. Tohoto policistu bych na chodník vyhnal jako jednoho z prvních. Svobodně jsem se rozhodl bydlet tam kde bydlím a jezdit autem značky Škoda a do nějakých statistik mi nic není. Cílem policie by mělo být statistiky změnit, aby se nekradla žádná auta, značka neznačka. Do doby, kdy budou policisté platově motivováni pořádně makat, je ale jejich cílem si práci nepřidělávat. Důkazem toho je například to, že u jednoho vykradení byl pachatel přistižen při činu (bohužel utekl) a zanechal po sobě otisky prstů. Policie otisky sejmula, po dvou týdnech mi ale volali, že spis stejně odloží, protože vyhodnocení otisků prstů by trvalo až tři měsíce. Opakovanou frází, kterou slyším od mnoha policistů je „jdete nám to nahlásit přeci jen proto, aby vam to proplatila pojišťovna“. Vědí tito pánové, proč šli k policii?

Autor: Petr Dvořák | sobota 8.1.2011 2:36 | karma článku: 17,16 | přečteno: 972x
  • Další články autora

Petr Dvořák

Jak je to v Praze s těmi semafory?

28.9.2014 v 23:52 | Karma: 26,99

Petr Dvořák

Zelení urbanisté v Praze

16.5.2014 v 19:10 | Karma: 21,53

Petr Dvořák

Přestupková věda v dopravě

15.12.2013 v 19:03 | Karma: 36,12

Petr Dvořák

Uprchlý český podnikatel

30.11.2013 v 0:21 | Karma: 33,35

Petr Dvořák

Skryté „hrozby“ na silnici

30.8.2013 v 1:23 | Karma: 21,29

Petr Dvořák

Více svobody pro řidiče v Praze

15.8.2013 v 2:40 | Karma: 28,80

Petr Dvořák

Policie v zahraničí v praxi

21.7.2013 v 19:20 | Karma: 35,82
  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2939x
Jsem krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze.

Seznam rubrik