Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby v Praze: známá tvář za tisíc billboardů

Máme za sebou volby na magistrát v Praze, které pro mnohé dopadly dle očekávání. Mnohaletá a veřejností odsuzovaná krutovláda ODS je pravděpodobně u konce, nebo při nejmenším bude nucena přistupovat nově na kompromisy v novém budoucím koaličním uskupení pražského zastupitelstva a přijde o post primátora Prahy.

Podíváme-li se na vynaložené prostředky do voleb v Praze u jednotlivých kandidujících stran současné vládní koalice a přepočteme je na jeden hlas získaný ve volbách na pražský magistrát, zjistíme, že jeden hlas stál ODS cca 82 Kč, TOP 09 cca 14 Kč, VV cca 87Kč (v hodnotách se nepočátá s hlasy na lokální radnice v Praze). Každá ze stran pojala kampaň po svém. Zcela jistě nejmasivnější kampaň (a také zdaleka nejnákladnější) měla ODS, která byla v Praze vidět na téměř každém billboardů, lampě, tramvaji atd. I přes masivní kampaň ODS v Praze volby nevyhrála. Nedůvěryhodnost kandidátů a neznámost MUDr. Svobody – kandidáta na primátora ODSka nepřevážila ani masivní kampaní. Se známou pravou rukou kmotra Béma – Blažkem (jeden ze sedmi lídrů kandidátek na magistrát), zpěvákem a veřejnosti ne příliš známým gynekologem Svobodou ODSka trumf v Praze neudělala.

Způsobem prezentace v kampani se ODS jistě nezvděčila ani konzervativním pravicovým voličům v Praze, které dříve ODS volili, jelikož populistická kampaň, kterou v Praze ODS praktikovala by byla hodná spíše některé z levicovějších stran (např. ČSSD). Takový silný socialistický populismus, jako byly billboardy typu „rozvoz léků seniorům až domů“ jistě čekal jen málo kdo.

Jediný však, kdo se opravdu poučil z červnových voleb do parlamentu byla TOP 09, která si zvolením Zdeňka Tůmy za kandidáta na primátora pomohla zajistit vítězství ve volbách. Není tajemstvím, že právě důvěryhodná a hodně známá tvář umí „prodat“ stranu ve volbách lépe, než tisíce billboardů, které bývají mnohdy kontraproduktivní – reklama je tak často na očích, že si na to lidé prostě zvyknou a zcela automaticky ji ignorují. Zásadní výhodou známé tváře je mimo jiné i to, že krom umění "prodat" svoji stranu, umí také zajistit zajímavý obsah do novin a televizí, po kterém média prahnou. Strana se tak okamžitě stává středem mediální pozornosti.

Volební manager Věcí veřejných Vít Bárta se pravděpodobně domníval, že volby vyhraje dojezdem na vlně populismu z parlamentních voleb. Strana ovšem není už tak „in“ jak byla před volbami do parlamentu a do dnešního dne se nedokázala pořádně ideově profilovat. Asociací na název Věci veřejné tak pravděpodobně u mnoha lidí jsou pouze aféry kolem ABL, aférky kolem ministra vnitra Johna a škrty. Za stranou tak nestojí ještě žádné prospěšné reformy ani jiné hmatatelné úspěchy. Strana získala ve volbách do zastupitelstva Prahy pouze 195 158 hlasů (resp. křízků!), čímž sice překonala 5% hranici, což samo o sobě nebyla žádná sláva, ovšem mandát nezískala žádný díky následnému přepočtu hlasů v rozdělené Praze na 7 obvodů (což mimochodem účelově zařídila ODS). Díky celkově nízkému počtu hlasů v porovnání s ostatními stranami vládní koalice, vyšel v přepočtu stranu jeden hlas nejdráž – tedy „bezvýznamný“ hlas díky tomu, že VV nezískali žádný mandát.

Autor: Petr Dvořák | neděle 17.10.2010 20:06 | karma článku: 14,92 | přečteno: 2386x
  • Další články autora

Petr Dvořák

Pražští řidiči, sledujte, co se na vás chystá! Volby rozhodnou

Většina politických stran chystá nové poplatky a regulace v oblasti individuální automobilové dopravy. Volby za pár dní rozhodnou.

5.10.2014 v 17:45 | Karma: 32,33 | Přečteno: 5342x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Jak je to v Praze s těmi semafory?

Na předvolební debatě jsem dostal otázku od zástupce trojkoalice, jestli myslíme tím zrušením regulací i zrušení semaforů. Paní Kolínská ze Strany zelených se jen snažila být vtipná. I ona totiž ví, že v Praze jsou zaváděny některé nové dopravní regulace, které jsou zbytečné. Tyto zbytečné regulace poté zhoršují dopravní komfort obyvatel Prahy a také výrazně škodí ekologii a životnímu prostředí. Jedno z hesel Svobodných pro nadcházející volby proto logicky je: „zrušení zbytečných dopravních regulací“.

28.9.2014 v 23:52 | Karma: 26,99 | Přečteno: 2997x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Zelení urbanisté v Praze

Se zaujetím jsem si na ihned.cz přečetl blog zastupitele Prahy 7 za Stranu zelených, pana Ondřeje Mirovského, který kritizuje plánovanou výstavbu obchodního centra v ulici Milady Horákové. Nabízí se tady otázka. Do jaké míry mají politici v rámci územně plánovacího procesu omezovat práva soukromých vlastníků pozemků v jejich stavebním záměru?

16.5.2014 v 19:10 | Karma: 21,53 | Přečteno: 1488x | Diskuse| Politika

Petr Dvořák

Regulace individuální dopravy jako velké volební téma v Praze

Komunální volby se kvapem blíží a řada komunálních politiků pochopila, že právě regulace dopravy je trnem v oku mnoha Pražanů.

25.4.2014 v 13:23 | Karma: 19,75 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Dotace jako nový cíl pro začínající podnikatele?

Setkal jsem se dnes se zajímavou věcí. Jeden český podnikatel mi začal vyprávět, jak je EU neefektivní a že trvá na různých podmínkách pro získání dotace a že "vždyť to víte, je to hrozná byrokracie, aby vám tu dotaci vůbec dali!".

16.4.2014 v 1:24 | Karma: 25,30 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2939x
Jsem krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze.

Seznam rubrik