Diskuse

Zelení urbanisté v Praze

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PL

P13e16t85r 90L65u42k97e25š

17. 5. 2014 0:34

Počátky územního plánování u nás můžete vysledovat se vznikem prvních měst... Klidně věřím tomu, že se bez spousty omezujcích parametrů územního plánu obejdete. Uvádíte třeba "povinný minimální koeficient zeleně". Víte proč tam je? Zeleň vsakuje vodu. V případě přívalových dešťů je to celkem užitečná schopnost.  V parném létě zase zeleň ochlazuje rozpálené město. Dalším omezením je třeba koeficient využití území, kterým se určuje podlažnost výstavby. Pokud by neexistoval, každý investor se pokusí našlapat do objektu co nejvíc lidí. Výsledkem může být les výškových budov a 30 000 nových kancelářských židlí v pražské městské části obývané 80 000 lidmi. Jak se tam budou přespolní dopravovat? Metrem, které je ve špičce vytížené na 104%? Autem? Ulicemi, které jsou už teď neprůjezdné? Se "zahuštěným městem" jde ruku v ruce hluk, prach a další radosti. Nejde o to, že by mělo být město strnule zakonzervované. Jde o rovnováhu a rozumné využívání toho, co nabízí.

1 1
možnosti
MR

Každý, kdo si kupuje pozemek vidí v územním plánu, jak lze s tím to pozemkem naložit. Pokud chci stavět, musím si koupit stavební pozemek nikoliv zahradu. To že podmazávači dokáží ze zahrad udělat stavební pozemky, zatímco bez podmazávání to nejde je hnus, nicméně to neospravedlňuje rušení územních plánů.

2 0
možnosti
Foto

V Berouně je to ještě lepší - blok stavebních pozemků je zde obklopen z jihu blokem dle libosti stavěných starých RD, z východu blokem dle libosti stavěných nových RD, ze severu blokem řadových RD, ze západu místem určeným k občanské vybavenosti a město přišlo na to, že by bylo dobré, kdyby RD stavěné v tomto bloku byly vyrovnané v lajně (na stavební čáře), táhnoucí se 3 m od hranice pozemku! Takto to bylo schváleno a je součástí zavazné regulační vyhlášky v rámci územního plánu. A to přitom nejde o vůbec malé pozemky, ale o pozemky kolem 1 000 m2. Je pravda, že město i přes závaznost k drobným ústupkům ochotné je, ale přesto...

1 0
možnosti
Foto

Zelený urbanista ví vždycky nejlépe, jak by NĚKDO JINÝ měl naložit se svým majetkem. Tak to je.

2 0
možnosti

chtěl bych se zeptat pana autora kde bydlí zda v paneláku či rodinném domku, a jak on by se tvářil třeba na dálnici pod okny, na skládku za dvorkem, na věžáky tam kde byl park.. S tím ať si představí že kupoval bydlení za nějákých podmínek, třeba že na té louce před okny se nikdy stavět nebude..

3 0
možnosti
RO

:D:D si tu louku měl koupit

0 1
možnosti